כרטיסים כרטיסים

יונקיםיעל נובי

שם באנגליתNubian ibex
שם מדעיCapra nubiana
משפחהפריים
מצב שימור
VU
פגיע

מידע מעניין מידע מעניין

היעלים הם בעלי חיים חברותיים החיים בעדרים ונדיר לראות פרטים בודדים.

תפוצה
המזרח התיכון וצפון אפריקה.
תפוצה
פעילות
יום
תוחלת חיים תוחלת חיים
בטבע בין 10 ל-16 שנים, בשבי עד 17 שנים.
מזון מזון
צמחוני
גודל גודל
אורך הגוף עד 1.25 מטרים, המשקל עד 70 ק"ג.
יונקים מידע

היעל הנובי הוא בעל חיים שרירי ומוצק בעל רגליים חזקות וקצרות. מבנה זה מותאם היטב לטיפוס יותר מאשר לריצה. קיים דימורפיזם זוויגי: לזכר קרניים ארוכות ומעוגלות לאחור ואילו קרני הנקבה קצרות ומשמשות בעיקר להגנה מפני טורפים. קרני הזכר גדלות במהלך חייו. על קרני הזכר מופיעות בליטות אך אלו אינן קשורות לגיל הפרט. לקרני הזכר יש טבעות שנתיות על הקרניים בחלקן האחורי המעידות על גילו ועל מצבו. צמיחת הקרניים משתנה בהתאם לטיב התזונה של הפרט וייתכן אף בהתאם למעמדו. ככל שאורך הקרניים ארוך יותר כך מעמדו בעדר גבוה יותר. הזכר גדול וכבד בהרבה מהנקבה, בעל ציצית דמוית זקן מן הלסת התחתונה המופיעה רק מהשנה השלישית לחייו וגדלה לכל אורך חייו. צבעו חום חולי והוא מוסווה היטב על רקע סלעי המדבר. בחלק התחתון הקדמי של רגליו מופיע דגם שחור לבן בולט, המשמש לשמירה על קשר בין הפרטים בעדר. בעונת הרבייה פרוות הזכר מתכסה באזורים כהים יותר כגון לאורך הגב, בצידי הגוף, בחזה הקדמי וברגליים.
היעל פעיל יום ומבלה את רוב זמנו באכילה. בשעות הצהריים החמות לרוב יושב ומעלה גירה.
העדר מורכב בדרך כלל משני המינים כמעט לכל אורך השנה. לקראת עונת החיזור הזכרים נפרדים מהעדר ויוצרים קבוצות נפרדות. בקבוצות אלה נלחמים הזכרים ביניהם על השליטה.
לקראת עונת החיזור מתאגדים הזכרים לקבוצות נפרדות על מנת להלחם בינם לבין עצמם ולקבוע היררכיה. הקרב בדרך כלל מתחיל בהצגת ראווה של הקרניים תוך כדי הטיית הראש לצדדים. בשלב השני, אם מתפתח קרב, דוחפים הזכרים האחד את השני כששניהם מפנים את הראש ובסיס הקרניים האחד מול השני. אם היריבים שווים, מתפתחת לחימה נמרצת יותר כשהזכרים נעמדים על רגליהם האחוריות ונוגחים זה בזה. במצב זה, התנגשויות הקרניים משמיעות קול חזק הנשמע למרחקים. למרות קרבות אלימים אלו, אין פגיעה בגולגולת אך לעיתים קרניים נשברות. הזכרים מגיעים לשיא כוחם בגיל 8-12 שנים ולאחר מכן הם לא עומדים בקרבות. זכרים מנצחים יזכו בטריטוריות הטובות ובעדר הנקבות. בסוף ספטמבר – אוקטובר הזכרים השליטים מגיעים לעדר הנקבות ושולטים עליו. הזכרים מפרישים מהבלוטות האנאליות חומרים בעלי ריח חזק וכאשר הנקבות מיוחמות הם מחזרים אחריהן: החיזור מתרחש לאורך זמן ממושך כשהזכר צועד אחרי הנקבות כשראשו מוטה קדימה וקרניו נוגעות בגבו, הזנב מורם ומדי פעם הוא מתפרץ כלפיה שולף את לשונו החוצה ומרעיד אותה ואז מחזיר אותה פנימה תוך כדי השמעת קול. כאשר הזכר רוצה לבחון את הנקבה האם היא מיוחמת הוא הולך אחריה עם ראש מוטה קדימה, שפתו העליונה מופשלת כלפי מעלה והוא מריח את אחוריה או את השתן שלה. רוב ההזדווגויות מתרחשות באוקטובר נובמבר וההיריון נמשך כחמישה חודשים. כשהנקבה עומדת להמליט היא עוזבת את העדר והולכת למקום מסתור, לרוב בין צוקים. היא תחזור לעדר רק לאחר מספר ימים עד שבועות מההמלטה. הצפירים הנולדים קמים תוך זמן קצר על רגליהם (כ- 15 דק') ויחל לינוק תוך כשעתיים.

צילום:מיכה בריקמן.